top of page

Jawa na Slovensku zažíva renesanciu!


Stánok JAWA na výstave Motocykel 2017 Bratislava


Keď sme v roku 2015 prevzali zastúpenie značky JAWA, situácia vo výrobnom závode nebola vôbec ružová. Postupne sa ukončovala výroba starších modelov JAWA 125 Dandy, Jawa 125 Travel a JAWA 50 Robby.


Doznieval záujem o tieto motocykle , aj zásoby komponentov, takže nebolo možné uspokojiť prípadného zákazníka ani pri sebeväčšom chcení. V portfóliu výrobcu okrem spomenutých modelov, bola ešte notoricky známa jawa 350 2T, ktorej registrácia v dobe euronoriem bola a dodnes je obtiažna a má svoje limity, rozhodne sa nejedná o produkt, ktorý by zabezpečil výrobcovi a predajcom dobrú ekonomickú kondíciu.


Technicky aj dizajnom z uvedeného vybočovala JAWA 660 Sportard, ktorej situáciu na trhu sťažovala silná konkurencia japonských motocyklov s rovnakou cenovkou. V tomto duchu sa niesol celý rok a situácia sa nezlepšovala ani v roku 2016. Do tohto depresívneho stavu naliala na konci roku trochu optimizmu informácia o pripravovanom novom motocykli , postavenom na báze podvozku prevzatého z vtedy bližšie nešpecifikovaného zahraničného motocykla. Dátum uvedenia na trh však známy nebol, napriek tomu sme v nádeji že pre uvedenie na trh v sezóne 2017 spraví výrobca všetko, objednali plochu na jej predstavenie na výstave Motocykel 2017 v Bratislavskej Inchebe. Do poslednej chvíle nebolo isté , či neostane koberec na výstavnej ploche prázdny.



O to väčšia bola radosť, keď cez bránu Incheby prešla Týnecká dodávka s naloženou avizovanou novinkou s tradičným označením JAWA 350 OHC a aby tých prekvapení nebolo málo, z korby auta sme skladali ešte jednu novinku, ktorú JAWA pripravila v úplnom utajení a o ktorej existencii sme sa dozvedeli až na samotnej výstave. Tým prekvapením bola JAWA 660 Vintage, retro motocykel , ktorý vznikol úplným prekopaním dizajnu JAWY 660 Sportard a ktorý spolu s JAWOU 350OHC nemohli zaprieť svoj pôvod v notoricky známej „konopnici“.



Na samotnej výstave budila JAWA rozruch už len samotnou existenciou, uplynulé roky vytvárali v slovenskej verejnosti dojem , že značka ako taká už motorky nevyrába, prípadne už vôbec neexistuje. O to viac boli návštevníci výstavy prekvapení novými modelmi, predovšetkým modelu s chronicky známym názvom JAWA 350, ktorý sa doteraz spájal s namodro dymiacim dvojtaktným motorom. Novinka však disponovala hneď niekoľkými šokujúcimi anomáliami ako napr. katalyzátor, vstrekovanie paliva a iné vymoženosti o ktorých mohla motorka Venci Konopníka len snívať.

1 388 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page